Екстер’єр та методи його оцінювання. Конституцію і пов’язані з нею біологічні та господарські якості сільськогосподарських тварин визначають і оцінюють за екстер’єром та інтер’єром. Під екстер’єром розуміють зовнішні форми будови тіла. Досвідом багатьох століть, але вчення про екстер’єр сформувалося у XVIII ст., коли відбору тварин за екстер’єром почали надавати великого значення.
Оцінювання тварин за екстер’єром дає можливість досить повно охарактеризувати міцність конституції й стан здоров’я, напрям продуктивності, індивідуальні особливості будови тіла, кондиції, придатність до певної технології. Тому під час оцінювання екстер’єру враховують як загальну будову тіла, його гармонійність, так і розвиток окремих частин або статей.
Екстер’єрне оцінювання, огляд, промацування й вимірювання тварин дають змогу робити висновок про внутрішню будову організму і функції окремих систем та органів лише за зовнішніми формами тварини, тому їх доповнюють вивченням інтер’єру — внутрішньої будови, біохімічних, фізіологічних і анатомо-гістологічних особливостей організму.